Het juiste antwoord op de vraag ‘Kopen of huren?’ verandert met de tijd…

Gaat u voor het eerst zelfstandig wonen? Of woont u in een huurhuis en hebt u plannen om te verhuizen? Dan gaat de vraag ‘Kopen of huren?’ vaak vooruit aan de zoektocht naar een nieuwe woning. Want wat is het verstandigst?

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Als u een huis koopt, bouwt u vermogen op, want uw huis stijgt in de loop der jaren in waarde. Als u huurt, bent u elke maand gewoon geld kwijt. Daar staat tegenover dat de verhuurder alle onderhoud aan uw woning voor zijn rekening neemt. Als koper draait u zelf voor die kosten op.

Gaat het niet gewoon om de hypotheek?

Veel mensen denken dat de keuze tussen kopen of huren simpelweg te maken heeft met de hypotheek die u kunt krijgen. Die hangt af van uw inkomen (of het verzamelinkomen van u en uw partner) en de koopprijs van het huis. Met andere woorden: kunt u geen hypotheek krijgen die hoog genoeg is? Dan maar huren. Vaak laten mensen daarom berekenen wat hun maximale hypotheek is, zodat ze weten in welke prijsklasse ze op zoek kunnen naar een koophuis.

Toch is het maar de vraag of de maximale hypotheek altijd de verstandigste oplossing is. Als u de hypotheek op twee inkomens afsluit, loopt u risico als er één inkomen (gedeeltelijk) wegvalt, bijvoorbeeld doordat een van u werkloos wordt.

Misschien nu huren, later kopen? Of kleiner kopen?

Daarom is het beter om alle omstandigheden mee te wegen in uw keuze tussen kopen of huren. Hoeveel eigen geld kunt u inbrengen? Hoe lang denkt u in de nieuwe woning te blijven wonen? Kortom, de kwestie van kopen of huren draait vooral om een persoonlijke voorkeur, die bovendien in de loop van de tijd kan veranderen. De juiste keuze kunt u alleen maken als u alle facturen laat meewegen.

De juiste keuzes

In de vraag of kopen of huren het verstandigste is, spelen vele factoren mee. HypotheekProf verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.