Startershypotheek, de mogelijkheden

Ook voor een hypotheek voor starters gelden vanaf 2013 de nieuwe hypotheekregels als je in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je direct moet beginnen met aflossen. Hierdoor zijn de maandlasten van een hypotheek voor starters van € 190.000 al snel € 100 euro hoger dan wanneer je alleen rente zou betalen.

Gelukkig blijven er mogelijkheden bestaan om je hypotheeklasten te beperken. Zo kom je misschien in aanmerking voor een starterslening of kunnen je ouders je helpen. En als je het definitieve koopcontract nog voor 1 januari 2013 hebt getekend, kun je gebruik maken van de oude regels, zelfs als je jouw hypotheek pas in 2013 afsluit. Dat betekent dat je onafhankelijk van de hypotheekvorm – uitgezonderd een grotendeels aflossingsvrije hypotheek- de rente mag aftrekken en niet hoeft af te lossen.

Hypotheek voor starters met starterslening

Als je een eerste huis wilt kopen, kun je in veel gevallen gebruik maken van een SVn-lening om je hypotheek voor starters onder gunstige voorwaarden af te sluiten. Deze SVn- of startersleningen worden aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en de gemeente waar je nieuwe huis staat.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de totale aankoopkosten van het huis en het maximale bedrag dat je bij de bank kunt lenen volgens de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het grote voordeel van een hypotheek voor starters met een starterslening is dat je over de SVn-lening in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Hierdoor zijn de maandlasten in die periode veel lager.

SVn-lening: de gemeente bepaalt

Om voor een starterslening in aanmerking te komen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn per gemeente vastgesteld. De gemeente bepaalt ook de maximale hoogte van de lening. Niet alle gemeenten doen mee aan de regeling. Op de website van het SVn controleer je snel of je gebruik kunt maken van de regeling.

Andere mogelijkheden voor een hypotheek voor starters

Je mag natuurlijk nog altijd voor een hypotheekvorm kiezen waarbij je niet direct aflost. De rente over deze lening is dan niet fiscaal aftrekbaar. Een andere mogelijkheid is om je huis -voor een deel- te financieren met spaargeld of geld dat jouw ouders je schenken of lenen.

Wat voor jou de beste oplossing is, hangt ook af van je werksituatie. Heb je een vaste baan of een tijdelijk arbeidscontract? Hoe hoog zijn je inkomsten? Heb je een partner die ook een inkomen heeft? Hoeveel wil en mag je lenen? HypotheekProf helpt je om alle financiële zaken inzichtelijk te maken zodat je precies weet wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek voor starters.