Bron: FD.nl dinsdag 9 februari 2016,

Hypotheekadviseurs hebben marktaandeel heroverd op de banken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële markten (AFM). Volgens de toezichthouder sloot eind 2015 zo’n 60% van de huizenkopers een hypotheek met behulp van een adviseur. Een jaar geleden was dat nog zo’n 52%.

Vast tarief

Door de opmars van zelfstandig adviseurs en hypotheekketens zagen banken hun marktaandeel teruglopen van 39% tot 33%. Een kleine minderheid van huizenkopers wint advies in bij een verzekeraar of kiest voor een hypotheek zonder advies.

Sinds 2013 geldt een provisieverbod voor tussenpersonen waardoor huizenkopers de adviseur rechtstreeks moeten betalen. Ongeveer 70% van de adviseurs hanteert een vast tarief. De rest rekent een uurtarief al of niet in combinatie met een vast bedrag.

Tarief: € 2100

Het gemiddelde tarief voor een hypotheekadvies is volgens de AFM zo’n € 2100. Vorig jaar zijn inclusief oversluitingen 253.000 hypotheken afgesloten. De adviesmarkt komt daarmee op zo’n € 0,5 mrd

Tussenpersonen klaagden bij de invoering van het provisieverbod omdat banken te weinig zouden vragen voor advies. Aanvankelijk wonnen de banken terrein ten koste van zelfstandig adviseurs en hypotheekketens. Bij de invoering van het provisieverbod in 2013 hadden de adviseurs een marktaandeel van 60%. In de jaren erna zakte dat weg tot 52%

Kapitaaleisen

De daling van het marktaandeel van banken in 2015 op het gebied van advies lijkt samen te hangen met het dalende marktaandeel van banken op de hypotheekmarkt zelf. Het gezamenlijke marktaandeel van ABN Amro, ING en Rabobank zakte vorig jaar voor het eerst onder 50%. De banken moeten meer eigen vermogen aanhouden door strengere kapitaaleisen. Verzekeraars en pensioenfondsen veroveren juist marktaandeel.

Eigen geld

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van alle hypotheeksluiters zelf spaargeld meebrengt om tot een lager hypotheekbedrag te komen. Voor starters is dit 55%. In 2010 was dat nog minder dan een kwart. Eigen geld is noodzakelijk omdat de maximale lening ten opzichte van de waarde van het huis steeds verder omlaag wordt gebracht.

De zogeheten loan to value (LTV) was 103% in 2015 en gaat naar 100% in 2018. Gemiddeld financieren mensen die spaargeld inbrengen zelf ongeveer 13% van de aankoopwaarde van het huis.