Bron: FD.nl woensdag 24 februari 2016,

Voor het eerst zijn enkele geldverstrekkers hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar gaan aanbieden tegen een tarief onder de 2%. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. De adviesketen verwacht dat meer aanbieders zullen volgen.

‘Vorige week zagen we de eerste aanbieders die onder de 2% doken’, zegt een woordvoerder van De Hypotheekshop. Het Belgische Argenta en Hypotrust, een zusterbedrijf van De Hypotheker, gaan aan kop met een tarief van 1,95%. De Duitse verzekeraar Allianz volgt met 1,99%. Het gaat om hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie.

Onrust financiële markten

De gemiddelde rente voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar is nu 2,17%. Nog maar enkele weken geleden werd de grens van 2,3% doorbroken. De rente gaat de afgelopen weken hard omlaag door het monetaire beleid en de onrust op de financiële markten.

Bloem verwacht dat ook de grote aanbieders binnenkort door de grens van 2% zakken. SNS hanteert nu een tarief van 2%. Ook ABN Amro zit met zijn label Moneyou op dat niveau.

Concurrentie

Hypotheekaanbieders kunnen door de extreem lage marktrente niet alleen steeds goedkoper geld aantrekken. Ook neemt de concurrentie toe doordat steeds meer pensioenfondsen en verzekeraars zich melden. Het marktaandeel van de grootbanken is hierdoor onder 50% gedaald.

De tarieven voor hypotheken zonder NHG liggen aanmerkelijk hoger. Het laagste tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar met een omvang van 103% van de waarde van het huis is 2,7%. Pas bij een ‘loan to value’ van 75% komt de rente in de buurt van 2%.